Vlada i na pregovorima potvrdila zamrzavanje plaća u 2018.

U petak 3. studenog 2017. održan je 9. sastanak Pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi za TKU. Kao što je  prethodno dogovoreno, otvoreno je pitanje osnovice za plaće u javnim službama. Vladin je i dalje čvrsti stav da nema mjesta za povećanje osnovice tijekom 2018. godine. I dalje tvrde da će zbog povećanja plaća u 2017. godini, plaće u 2018. godini rasti. Kao što je poznato, takav stav svi sindikati javnih službi odbacuju i ne smatraju to rastom plaća. Naravno da to znači da je Vladin stav da plaće u 2018. budu zamrznute. Masa za plaće će biti veća, ali niti jedna plaća neće rasti niti lipe više od 0,5% (dodatak za godine staža).

Vlada nudi početak pregovora u svibnju 2018.  za osnovicu plaće u 2019. godini.

Istovremeno bi se pregovaralo i o božićnici i regresu, s time da je Vladin novi prijedlog da ukoliko nema dogovora, Vlada samostalno određuje visinu božićnice i regresa.  Primjerice, ta visina mogla bi biti od 0,00 kn pa na više, ovisno o “odluci” Vlade. TKU je do sada predviđao da ukoliko nema dogovora, visina božićnice i regresa bude najmanje onolika kolika je bila posljednja isplata. U ovom trenutku to iznosi 1.250,00 kn. Vlada predlaže sklapanje takvog TKU-a na godinu ili četiri godine.

Sindikatima je prihvatljivo da se pregovori za osnovicu otvore od travnja 2018. godine. Ne pristaju na ukidanje zaštite visine božićnice i regresa.

Istovremeno se traži ugovaranje povećanja osnovice tijekom 2018. godine, najmanje onoliko koliko je potrebno da plaće u javnim službama prate i povećanja ostalih plaća u zemlji.

U utorak, 7. studenog 2018., nastavak je pregovora, a tema će biti naknada za prijevoz. I ovdje sindikati ne očekuju značajne pomake.

Većina sindikata uvjerena je kako ipak neće doći do dogovora o pitanju osnovice i prijevoza, te da je  sve izglednija opcija najava štrajka. Većina je sindikata takve odluke već i donijela.

Vladu RH obaviještena je da će sindikati provesti referendum o prihvaćanju teksta TKU-a. Ukoliko članstvo odbije prihvatiti tekst TKU, sindikati će tražiti nastavak pregovora u drukčijim uvjetima.

Sindikati državnih službi su pred potpisivanjem TKU-a, ali ne daju izjave što su ugovorili, no pretpostavlja se da njima u prvom planu nije pitanje osnovice i prijevoza, već očuvanje radnih mjesta. Stoga će prihvatiti ono što im Vlada ponudi.