Zagreb, 12. srpnja 2017.

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Predmet: KOEFICIJENTI ZA PLAĆE U SOCIJALNOJ SKRBI

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH!

Obraćamo Vam se u vezi ozbiljnih problema plaća u socijalnoj skrbi.

Naime, plaće u socijalnoj skrbi su niže nego u ostalim javnim službama. Kao dokaz nespornog  pokazatelja navodimo Vam za usporedbu obračun plaća tri socijalna radnika – u socijalnoj skrbi, zdravstvu i školstvu. Uvjerljivo najniža plaća je u socijalnoj skrbi, iako kao što na obračunu možete vidjeti ta osoba ima najviše radnog staža.

Koeficijent socijalnog radnika u zdravstvu je bitno veći od koeficijenta u socijalnoj skrbi (1,445 : 1,21). Suludo je da socijalni radnik najmanji koeficijent ima upravo u djelatnosti socijalne skrb. Naravno, da ne govorimo o usporedbi s liječnicima u zdravstvu.

U školstvu socijalni radnici imaju koeficijent 1,28 (ali naravno i svi ostali zaposleni u školstvu). Međutim u školstvu svi imaju i uvećanje osnovice i druge dodatke zbog kojih ima je plaća još znatno veća.

Osim toga u školstvu je napredovanje u mentore i savjetnike pravilo, a u socijalnoj skrbi ne postoji. Stoga većina prosvjetnih radnika ima koeficijent 1,38, dakle koeficijent mentora, a u socijalnoj skrbi svi imaju samo 1,21. .

Iz navedenih razloga tražimo da sve učinite da se plaće, tj. koeficijenti u socijalnoj skrbi izjednače s plaćama odnosno koeficijentima u odgovarajućim zanimanjima iste stručne spreme u drugim javnim službama u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, tražimo da se u kolektivnom ugovoru ugovori da se osnovna plaća u socijalnoj skrbi uvećava na isti način kako je u to učinjeno u prosvjeti temeljem Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti određena (u prilogu).

Također tražimo hitno unapređenje zaposlenih u socijalnoj skrbi u mentore i savjetnike, da ih bude u istom proporcionalnom omjeru u odnosu na broj zaposlenih koliko i u školstvu.

Znamo da ovo traži financijska sredstva, ali to je nužno za funkcioniranje djelatnosti. Ako se plaće ne izjednače onda imamo ne samo problem funkcioniranja djelatnosti nego ozbiljnu diskriminaciju.

S poštovanjem,

Jadranka Ivezić, dipl. soc. radnik, predsjednica Sindikata