Ivezić: Nisu svi krivi, treba izdvojiti odgovornu osobu

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Jadranka Ivezić, prepričala nam je što joj je poznato oko slučaja Denisa Pašića te što misli o načinima za poboljšavanje sustava i, dakako, sprječavanje takve i sličnih tragedija. U Pulu je, nakon ubojstva Denisa Pašića, upućena kao dio tima za krizne intervencije od strane Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

– Gomila administracije i administrativnih problema koje imamo definitivno šteti svim korisnicima Centra, a Ministarstvo bi trebalo imati razrađen protokol za takve krizne situacije – kaže Ivezić. – Smatram da bi zbog osjetljivosti posla trebao biti naložen kontinuirani nadzor Centara.

Krizni tim

Osvrnula se potom izravno na slučaj Denisa Pašića te nam je dala mišljenje o događaju koji je potresao cijelu regiju. Smatra da je vrlo teško razaznati kad će netko napraviti nešto strašno, a o cijelom slučaju je kao dio kriznog tima razgovarala sa svima koji su u Centru za socijalnu skrb imali veze s obitelji Pašić. Doznala je da Chiara nije ostavljala loš dojam, a da je Denis bio živahno dijete koje nije davalo nikakve naznake da je zlostavljano. Chiara se Centru javila početkom ove godine zbog razvoda braka, a dobila je i psihološku pomoć kao žrtva nasilja te je od Centra zatražila i jednokratnu financijsku pomoć koja joj je odbijena na račun djedove ostavštine, odnosno stana u Puli. Tijekom izvida tada je pulski Centar kontaktirao bihaćki Centar za socijalnu skrb gdje nisu dobili nikakvih napomena o psihičkim problemima majke.

Stručni nadzor

Čak je i Chiarina majka onda izjavila, a isto i novinarima, da će brinuti o Chiari i njezinom sinu kao i prije te da će Chiara naslijediti stan nakon djedove smrti.

Osvrnula se i na stanje nakon ubojstva, odnosno na ono što proživljavaju djelatnici pulskog Centra za socijalnu skrb.

– Nisu svi krivi – naglašava Ivezić. – Treba, ako je poznato, izdvojiti i naglasiti odgovornu osobu. Pravu sliku će dati stručni nadzor nad Centrom, ali upravo je struka trebala biti prva u nadzoru, a ne upravni nadzor po nalogu ministrice Nade Murganić.