‘Igrali smo se s Denisom, nije bilo znakova zlostavljanja’

 Ostavljala je dojam majke koja surađuje “Dok je s djetetom dolazila u pulski Centar za socijalnu skrb, Chiara Pašić ponijela je igračke koje je potom istresla na pod kako bi se mališan njima igrao dok je ona razgovarala sa socijalnim radnicima”.

Ostavljala je dojam majke koja surađuje. I socijalne radnice igrale su se s malenim Denisom Pašićem, bio je prilično živahno dijete i socijalnim radnicama, koje inače imaju iskustva u prepoznavanju takvih pokazatelja, nije pokazivao ikakve znakove zlostavljanja.

Otac Rešid Pašić u zatvoru je jer je pretukao Chiaru zbog preljuba

Viđanje s kćeri

Ispričale su to pulske socijalne radnice timu za krizne intervencije koji je onamo uputio Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi nakon stravičnog ubojstva trogodišnjeg Denisa Pašića. Njegova je majka Chiara Pašić osumnjičena da je zajedno s 14-godišnjakinjom zadavila sina i bacila ga u more. Chiara Pašić Centru se obratila prvi put 27. siječnja ove godine radi obveznog savjetovanja prije razvoda braka. Dobila je psihološku pomoć kao žrtva nasilja u braku. Pritom je zatražila i jednokratnu socijalnu pomoć. Pulski centar je u sklopu izvida kontaktirao Centar za socijalni rad Bihać, od kojeg, međutim, nisu dobili nikakvu naznaku ni o psihičkim problemima majke ni o eventualnom zlostavljanju djeteta. Bili su i u obiteljskom domu, koji je na njih ostavio dojam života na vrlo pristojnoj razini. Pritom je baka, majka Chiare Pašić, izjavila da će se i dalje skrbiti o svojoj starijoj unuci, te da će kćeri i unuku nastaviti financijski pomagati kao i dotad. Rekla je i da oni žive u stanu koji će Chiara poslije djedove smrti naslijediti. Zbog toga je Chiari odbijena jednokratna naknada, za koju se prethodnih dana pisalo da ju je dobila. Četrnaest godina ranije, 2003., Centar je baki dao skrbništvo po službenoj dužnosti nad starijom kćeri C. Pašić jer ju je ona rodila maloljetna. Postupak skrbništva ponovio se 2010. godine, majka je tada nestala, odnosno, pokazalo se, otišla u BiH. Sada kad se vratila u Hrvatsku i kada se obitelj našla ponovno u tretmanu socijalne skrbi, njezina starija kći je izjavila da želi nastaviti živjeti s bakom jer su se zbog dugogodišnjeg protoka vremena i neviđanja odnosi s majkom prekinuli, no da želi s majkom imati redovite susrete. – Socijalna skrb jako je osjetljivo područje, ali doista nije moguće samo tako predvidjeti da će se nekome pomračiti um i da će napraviti nešto tako prestrašno – kaže Jadranka Ivezić, predsjednica Sindikata. Kaže da u pulskom centru vlada gotovo opsadno stanje i da su psovke, uvrede i prijetnje koje se s ulice dobacuju zaposlenima čim netko otvori vrata Centra, strašne. Stručni nadzor, koji je najavila Komora socijalnih radnika, dat će pravu sliku cijelog slučaja, ističe. Po njoj, prvo je i trebalo ići sa stručnim, umjesto s upravnim nadzorom, koji je hitno naložila ministrica Nada Murganić. Ipak, upravni je nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdio da su počinjeni propusti u radu i postupanju stručnih radnika u procjeni rizičnog ponašanja majke Chiare Pašić i da nisu pravovremeno poduzeli mjere zaštite djeteta. Ministrica je to iznijela prije tjedan dana. – Zašto onda ne izađe s onim što je propušteno? – uzvraća J. Ivezić.

Išla u dječji dom?

Čini se, međutim, mogućim da je C. Pašić i prije nerazumnog čina tražila načina da se riješi sina. Informacija koju smo čuli glasila je da je bila u Dječjem domu Ruža Petrović s namjerom da ondje ostavi malog Denisa. – Nije došla ostaviti dijete – opovrgla je ravnateljica Davorka Belošević, ističući da više o tom slučaju ne može reći. Istodobno, kazala je da roditeljima ili srodnicima koji se dođu raspitivati o mogućnosti smještaja djeteta u dom,objasne postupak i upute ih u centar za socijalnu skrb.

Ravnateljica Davorka Belošević: Nije došla ostaviti dijete. Svima objasnimo proceduru Baka je izjavila da će im pomagati i da će Chiara naslijediti stan, pa nije dobila socijalnu pomoć

Izvor: Večernji List