Priopćenje za medije

Iznimno smo potreseni i ožalošćeni strašnom i tragičnom smrću trogodišnjeg Denisa Pašića. Ubojstvo trogišnjeg djeteta je tragedija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ako postoji bilo čija odgovornost – socijalnih radnika, liječnika, psihologa i drugih, za moguće propuste svatko tko je učinio propust mora odgovarati. Ozbiljan stručni nadzor i analiza mora pokazati, da li i čije odgovornosti ima. U tom smislu razumljiv je i potreban postupak ministrice socijalne politike Nade Murganić da naloži provođenje nadzora.

Međutim, želimo skrenuti pažnju da neke prve analize pokazuju da postoji odgovornost odnosno propusti i drugih osoba izvan socijalne skrbi – liječnika opće prakse i pedijatra, o čemu se ne govori.

Osim toga u ovoj tragičnoj situaciji mora se skrenuti pažnja na prekobrojne probleme u sustavu socijalne skrbi. Nedovoljno je zaposlenih, ispod razine propisane propisima, a zabrana je zapošljavanja. Zbog toga socijalni radnici i drugi zaposlenici u centrima socijalne skrbi rade daleko preko norme i svih prihvatljivih standarda, neodgovarajućim uvjetima, u iznimno loše organiziranom sustavu s lošim i pretjeranim normativnim okvirom i opterećeni presloženim i nepotrebnim administratiranjem.

S druge strane socijalni radnici imaju najmanje plaće od svih radnika iste stručne spreme u javnim službama. Nikada u praksi ne napreduju u mentore i savjetnike iako je to propisano zakonom, za razliku od obrazovanja u kojim se redovito napreduje, a rade krajnje osjetljiv i odgovoran posao i uvijek su na udaru javnosti. Nažalost, uvijek već unaprijed proglašeni odgovornim i krivim. A sami su osobno nezaštićeni od brojnih prijetnji i napada. Uz sve to imaju imaju komore – socijalnih radnika te psihologa, koje samo prisilno uzimaju članarinu, dok njihova podrška, ozbiljan nadzor i kvalitetne edukacije ne postoje.

Moramo naglasiti, ako je sustav takav – neorganiziran, loše normiran, birokratiziran, radnika je premalo i iznimno su preopterećeni te potplaćeni, podcijenjeni i nezaštićeni, tada su greške u sustavu ne samo moguće, nego i vjerojatne.

Nadamo se da će još ovaj, nažalost još jedan tragičan događaj, pomoći i ubrzati da se sustav unaprijedi kako se slična tragedija nikada više ne bi dogodila.

Sindikat ne može niti je zadužen da riješava sustav, ali pokušat ćemo sa svoje strane pomoći. Sindikat o svojem trošku u Centar za socijalnu skrb Pula šalje psihologa specijaliziranog za krizne situacije da pomogne zaposlenima koji su sada svi u stresu da čim prije prebrode krizu i nastave normalno raditi kako bi sustav nastavio djelovati.

Obitelji pokojnog Denisa Pašića Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske izražava iskrenu sućut. Suosjećamo s onima koji pate jer su ga izgubili.

Zagreb, 31. svibnja 2017.

Jadranka Ivezić, dipl. soc. radnik, predsjednica Sindikata