Dopis povjerenicima od 3. ožujka 2017.

Zagreb, 3. ožujka 2017.

SVIM SINDIKALNIM POVJERENICIMA

Poštovani!

Temeljni kolektivni ugovor

Pregovori za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama jučer su nastavljeni.

Dogovoreno je da se postojeći Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama produži sa svim postojećim pravima do 1. kolovoza 2017.

Dogovoreno je da se u ponedjeljak, 6. ožujka 2017. parafira taj Temeljni kolektivni ugovor, a u petak, 10. ožujka 2017. potpiše.

Vlada RH je tražila da se odreknemo regresa, ili umjesto toga da se odreknemo povećanja osnovice od 2% koje treba ići 1. kolovoza.

Sindikati su to naravno odbili.

Dakle, do 1. kolovoza zadržavamo postojeća prava, a do tada pregovaramo za novi Temeljni kolektivni ugovor, dakle za veća i bolja prava.

Granski kolektivni ugovor

Na naše inzistiranje i prijetnje štrajkom i prosvjedom, Vlada RH je jučer na svojoj sjednici donijela odluku da se kreće u pregovore za granske kolektivne ugovore.

Pregovori trebaju započeti početkom idućeg tjedna, dakle od 6. ožujka 2017.

Privremeno odustajanje od prosvjeda

U dogovoru sa Sindikatom učitelja, a s obzirom da je jučer Vlada RH donijela odluku o započinjanju granskih kolektivnih pregovora, privremeno odustajemo od prosvjeda najavljenog za 8. ožujka.

Prosvjed i štrajk ćemo organizirati tijekom pregovora ako nećemo moći na drugi način postići svoje ciljeve i to u trenutku kada će to biti najučinkovitije.

S poštovanjem,

Jadranka Ivezić, dipl. soc. radnik, predsjednica Sindikata