Pregovori kasne, hoćemo li imati vatreno sindikalno proljeće

Pregovori za Temeljni kolektivni ugovor za javne službe trebali su početi, produljena primjena TKU-a traje do 12. ožujka

Vladi bi se moglo dogoditi vatreno. Sa sindikatima javnih službi, jedinima koji mogu pokrenuti socijalna nezadovoljstva, nije postignut nikakav dogovor, a s druge strane kupuju se avioni…

Očekivalo se da će u siječnju sindikati javnih službi početi pregovore s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru, ali od toga još uvijek ništa.

Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti još nije donijelo odluke o tome predstavnici kojih sindikata imaju pravo sudjelovati u pregovaračkim odborima, a razlog tome su, ne prvi put, međusindikalna osporavanja i podmetanja koja usporavaju prebrojavanje.

Neslužbeno doznajemo da će i školski sindikat Preporod ući u pregovaračke odbore i za srednje i za osnovne škole, međutim čelnik Preporoda Željko Stipić nije nam to htio potvrditi, ali ni demantirati.

Pregovori za Temeljni kolektivni ugovor za javne službe već su trebali početi, naime, taj je dokument istekao i do 12. ožujka na snazi je njegova produljena primjena.

Do tada bi 180 tisuća zaposlenih u javnim službama trebali dobiti novi TKU, dokument koji regulira niz njihovih materijalnih prava. Pola je roka njegove tromjesečne produljene primjene već prošlo. – Od TKU-a očekujemo da regulira sva prava zaposlenih, kao i dosad, te da se u njega ugradi dug na ime povećanja plaća, na koji imamo pravo prema Sporazumu iz 2009. godine – kaže Jadranka Ivezić, čelnica Sindikata socijalne skrbi.

Taj sporazum o šestpostotnom povećanju osnovice za plaće prestao je važiti u prosincu prošle godine. Do posljednjeg dana pregovarači Vlade i sindikata dogovarali su na koji će način provesti njegove odredbe, da bi u zadnji čas propao dogovor koji je već bio na pomolu.

Zaposlenima u javnim službama preostaju sudske tužbe po osnovi tog sporazuma. Sindikati zasad još ne ohrabruju na tužbe, ta im mogućnost ostaje za prigodno zveckanje u nadolazećim pregovorima koji će biti sve samo ne mirni.