Vlada za 2 posto podigla osnovicu za izračun plaće zaposlenima u javnim i državnim službama

Premijer Andrej Plenković na početku današnje, posljednje ovogodišnje sjednice izvijestio je kako će se o Ini i odluci Arbitražnog suda detaljno govorti na zatvorenom djelu sjednice Vlade s obzirom na tajnost podataka.

Vlada je prihvatila prijedlog uredbe o izmjenama zakona o obnovljivim izvorima energije. Riječ je o prijedlogu izmjena zakona kojim ćemo spriječiti povećanje struje. To je politički dobra odluka, prijelazno rješenje, a tijekom sljedeće godine donijet ćemo jedno sustavno rješenje, istaknuo je premijer.

Prijedlogom uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije odgađa se stupanje na snagu odredbi zakona, čime od 1. siječnja 2017. prestaje obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operator otkupljuje od povlaštenih proizvođača. Umjesto toga, ta bi se energija prodavala na tržištu, objasnio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Vlada je donijela odluku o visini osnovice zaposlenima u javnim službama. Ministar Ćorić izvijestio je kako u pregovorima sa sindikatima javnih službi tijekom studenog i prosinca nije postignut dogovor o nekim točkama kolektivnog ugovora te je Vlada donijela odluku u visini osnovice za obračun plaća. Ona će biti 2 posto viša od dosadašnje – u iznosu od 5211, 2 kuna.

Ovom odlukom želimo staviti u jednak položaj i javne i državne službenike te sindikatima šaljemo poruku za nastavak socijalnog dijaloga i pregovora, naglasio je Plenković.

S obzirom da je Vlada donijela uredbu, od Nove godine pojeftinjuje struja zbog nižeg PDV-a na isporuku električne energije. PDV se smanjuje s 25 na 13 posto. Ostaje još upitno koliko će iznositi naknada za obnovljive izvore energije koja je sada 3 i pol lipe. Ostane li toliko, struja će pojeftiniti 10 posto.

Mala kućanstva struju na godinu plaćaju u prosjeku 1659 kuna. U 2017. mjesečni bi im račun trebao biti manji za oko 13 kuna. Oni koji struju na godinu plaćaju 3618 kuna, a takvi se vode kao srednja kućanstva, trebali bi svaki mjesec uštedjeti oko 29 kuna.