Pismo povjerenicima od 14.12.2016.

Zagreb, 14. prosinca 2016.

SVIM SINDIKALNIM POVJERENICIMA

Poštovani kolegice i kolege!

PREGOVORI

Kao što znate pregovori s Vladom su nažalost za sada propali, iako je već sve bilo dogovoreno i riješeno.

Naime, bili smo dogovorili da će se plaće povećati 3% od 1. travnja 2017. te još za 3% od 1. studenog 2017. (dakle, ukupno 6% u 2017. godini) te jednokratno isplatiti svim radnicima 550 kuna bruto, s time da se sve to unese u Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, koji bi se produžio do 1. kolovoza 2017. Do tada bi se pregovaralo za novi Temeljni kolektivni ugovor.

Međutim, Vlada RH je u prijedlog teksta izmjena i dopuna Temeljnom kolektivnom ugovoru, ugradila odredbe prema kojima bismo mi priznali da nikakvog duga iz 2016. prema Dodatku Sporazumu o osnovici za plaće nema, iako se tako nismo dogovorili.

Nažalost to mi nismo mogli prihvatiti. Naime, ne možemo se mi umjesto naših članova odreći njihovih već stečenih prava iz 2016. godine.

To je bio zajednički stav svih sindikata javnih službi!

Pregovori će se nastaviti u siječnju 2017. za novi Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama. Inače, postojeći Temeljni kolektivni ugovor je u produženoj primjeni do 12. ožujka 2016. što znači da se božićnica mora isplatiti.

Također odmah ponovno upućujemo zahtjev za pregovore za Kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi. Inače, prvi zahtjev za pregovore poslali smo još 12. rujna 2016.

BOŽIĆNICA

Kao što je prethodno navedeno, postojeći Temeljni kolektivni ugovor je u produženoj primjeni do 12. ožujka 2016. što znači da se božićnica mora isplatiti.

Prema službenom mišljenju Ministarstva financija božićnica se može isplatiti na ruke tj. u gotovini.

Dakle, svaki radnik koji hoće isplatu božićnice u gotovini, treba odmah o tome dati zahtjev voditelju računovodstva, a voditelj računovodstva treba odmah popis takvih radnika poslati u Ministarstvo, koje će  onda organizirati isplate u gotovini.

Valja znati da božićnica ne može ići na zaštićeni račun, ali kao što je rečeno može u gotovini. Molimo da o tome obavijestite sve članove.

S poštovanjem,

Jadranka Ivezić, dipl. soc. radnik, predsjednica Sindikata