Zapeli pregovori, sindikati od Vlade nisu dobili novu ponudu

Na današnjem sastanku sindikata i predstavnika Vlade nije postignut nikakav dogovor. Nakon što su, kako tvrde sindikalisti preko vikenda izigrani od Vlade, pregovori su vraćeni na početak.

Nakon današnjeg sastanka Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, u ime sindikalista izjavio je da se s pregovorima oko povratka duga i povećanja osnovice plaća za šest posto krenulo od početka te da sindikati od Vlade danas nisu dobili novu ponudu.

Sljedeći krug pregovora zakazan je za petak u 10 sati.

Propale pregovore Vlade i sindikata javnih službi prije današnjeg sastanka komentirala je Jadranka Ivezić iz Sindikata socijalne skri rekavši da je Vlada pala na ispitu i da će, ako idući pregovori ne uspiju, pokrenuti tužbe

“Ovo su prvi pregovori koji su uspješno ispregovarani, a neuspješno potpisani. Tijekom ovih pregovora ministar Ćorić je u više navrata izrekao tvrdnju da mu je ovo dobra životna leakcija. I nama je ovo bila dobra sindikalna škola o dobroj vjeri. Ministar je kao mantru ponavljao da pregovori moraju ići u dobroj vjeri i ozračju povjerenja. U dobroj vjeri smo dobili dokument koji je bio u ozračju zadnjeg dana temeljnog kolektivnog ugovora. Zar je Vlada doista mislila da će ovi sindikati prodati dug našim članovima za 370 kuna?”, pita se Ivezić.

Rekla je kako su se javne službe već odrekle šest posto od plaće od 2009. do danas, da su ostali bez regresa i božićnica i da je dokument koji im je ponuđen za njih ponužavajući.

“Dokument je bio očito pravovaljan samo kada su nam skinuli šest posto. Pregovarački odbor Vlade je pao na ovom ispitu. Idemo ponovno u razgovore, ali s pozicije s puno nepovjerenja. Vlada ima popravni ispit, prvi je do 23. siječnja, a krajnji rok je 12. ožujka. Vlada se mora zapitati kako dalje sa sindikatima jer nama nije potrebna floskula “u dobroj vjeri”, potrebno nam je kao i svim građanima da imamo povjerenje u našu vladu. Sindikat socijalne skrbi je prikupio punomoći za pokretanje tužbi i ako idući razgovori ne budu uspješni, pokrenut ćemo tužbe”, kazala je Ivezić.