Završili pregovori Vlade i sindikata: Nismo dogovorili ništa

Završio je sastanak na kojem je Vlada s osam sindikata javnih službi pregovarala o sporazumu o povećanju plaća, ali dogovor nije postignut.

”Mi možemo reći da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Ono dogovoreno u petak Vlada danas nije htjela potpisati. Tražili su od nas da se odreknemo osnovice u 2016. godini, i da se odreknemo 6 posto povećanja i sporazuma, na što ne možemo pristati. Istinito je da sporazum vrijedi, a ne možemo nakon 9 godina reći da nema nikakvo značenje. Nismo dogovorili ništa osim da će se pregovori nastaviti za Temeljni kolektivni ugovor”, rekao je predstavnik sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

”Vjerojatno će ići tužbe. Iznenadilo nas je. U petak smo dogovorili nešto sasvim drugo. Oni osporavaju pravnu valjanost sporazuma”, rekao je.

”Duga ima ali kad bi vjerovali da ugovor nije pravno valjan zar bi sjedili s nama danas 8 sati? Znaju oni da imaju dug, ali u petak smo dogovorili jedno, a radna skupina je u subotu zatekla sasvim drugi tekst”, rekao jeVilim Ribić.

Ministar Ćorić: Dokumenti ugovora su pravno upitni, moramo zaštititi Republiku Hrvatsku

Nakon sindaklista, medijima se obratio ministar rada Tomislav Ćorić koji je najprije naglasio da je Vlada u pregovore ušla s dobrom voljom te će tako i nastaviti.

“Pozicija Vlade od samog početka bila je da idemo na tragu integralnog rješenja. Htjeli smo obuhvatiti sve sporne i nesporne strane sporazuma koje su generirane tijekom proteklih sedam, osam godina. Naša je ideja bila da pronađemo kompromisno rješenje, a to nažalost do danas nismo uspjeli. Sporazum, odnosno njegovi dodaci, izmjene i dopune bili su predmet pravnog proučavanja i postoje segmenti koji su pravno upitni upitni i Vlada je kao odgovorna stavila to na stol u pregovorima”, kazao je Ćorić.

Vladina je ponuda, kaže, bio cijeli paket.

“Podrazmuijevala je čitav paket. Sindikalna strana. I jedna i druga strana su se držale na neki način integralnog rješenja, no sindikalnoj strani je postalo sporno što smo mi htjeli zaštiti poziciju Hrvatske u segmentu tužbi. Nažalost ta pravna narav dokumenata je dvojbena i u tom kontekstu kao Vlada u nijednom trenutku nismo moći ići s pretpostavkom da to nije tako. Stav sindikalne strane je po tom pitanje drugačiji. Mi u ovom trenutku i u narednom razdoblju prije svega imamo interes zaštititi Republiku Hrvatsku. Sindikalnoj strani je cilj bio nešto drugačiji, nama je to jasno. Upravo tu je došlo do prijepora, što ne znači da u nekom narednom razdoblju nećemo pronaći zajedničko rješenje”, objasnio je Ćorić i rekao da se štrajka ne boji.

”Otvorili su se još neki problemi”

Nakon što je sastanak prekinut između 13 i 16 sati, po povratku za pregovarački stol novinarima se obratila Ljubica Pilić iz iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

”Optimist sam jer mislim da se mora uložiti napor za kompromisno rješenje. Ne može biti tako da je sve zadano i da druga strana mora samo na to pristati. To što je zapisano dovodi u pitanje vjerodostojnost rada sindikata u zadnjih 10 godina. Mi od 2006. vjerujemo vladi RH koja god ona bila. Do kraja dana se nadamo kompromisnom rješenju. Puno je problema, više nego ono s čim smo došli. Otvorili su se još neki….”, kazala je Pilić uoči nastavka pregovora.

“Prvo poluvrijeme je gotovo, rezultat je neriješen”

Sastanak je počeo u 9 sati, a oko 13 sati sudionici su novinarima kazali da nakratko, do 16 sati, prekidaju sastanak na kojemu ‘nema pomaka’, kako su kazali predstavnici sindikata.

‘Idemo u drugo poluvrijeme u 16 sati’, kazali su nam. Dodali su i kako je dogovoreno da do kraja pregovora ni jedna ni druga strana ne izlaze s detaljima.

“Prvo poluvrijeme je gotovo, rezultat je neriješen, nadamo se da će pregovori biti gotovi u drugom poluvremenu, bez produžetaka’, kazao nam je Ivica Babić iz liječničkog sindikata po okončanju prve današnje ‘runde’ pregovora.

Podsjetimo, nesuglasice su nastale tijekom vikenda i to prilikom sastavljanja ugovora o osnovicama plaća. Sindikati naime tvrde kako Vlada “drži figu u džepu” te da su u ugovor htjeli progurati nešto što ranije nije bilo dogovoreno.

Naša reporterka Nikolina Zavišićjavlja kako je do mimoilaženja došlo po pitanju duga. Tijekom vikenda se pravnici s obje stane pregledavali ugovor, i svaka je strana navodno tvrdila da je u petak na sastanku čula da je dogovoreno nešto drugo po pitanju duga.

Šef liječničkog sindikata Ivica Babić uoči sastanka, koji je počeo oko 9 sati u Ministarstvu rada, kazao je da će se vidjeti ‘tko drži fige u džepu’, dok Vilim Ribić kaže da su ‘neke stvari postale zabrinjavajuće’. Ministar Kujundžić, s druge pak strane, kaže da očekuje da će sve biti riješeno.

Hrvatski liječnički sindikat će potpisati ugovor, naš Odbor je tako odlučio”, kazao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je izjavu nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade.

“Vlada drži figu u džepu. Neke stvari nakon današnje sjednice će biti jasnije. Progovorit ćemo o odnosu Vlade prema socijalnim partnerima”, istaknuo je Ribić.

Ministar Milan Kujundžić je kazao kako se nada da će danas potpisati ugovor o povećenju osnovica plaća. Također je dodao kako se nada da će se kompromis i u vezi duga.

Sastanak će, sasvim je jasno, biti vrlo napet i mogao bi potrajati do dugo u noć.

Podsjećamo, u petak su Vlada i sindikati dogovorili tri postotno povećanje osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u travnju, te potom tri postotno povećanje u studenom 2017. godine.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi izjavila je u petak novinarimada je postignut dogovor o povećanju osnovice, ali ostala pitanja nisu do kraja riješena.

Tekst sporazuma trebao bi biti usuglašen na radnom sastanku u subotu, a ako se postigne dogovor sindikati očekuju da će sporazum potpisati u ponedjeljak, rekla je tada.