PISMO MINISTRICI NADI MURGANIĆ

Zagreb, 28. studeni 2016.

MINISTARSTVO ZA DEMOGRAFIJU, OBITELJ, MLADE I SOCIJALNU POLITIKU

Ministarica NADA MURGANIĆ

Predmet: PLAĆE U SOCIJALNOJ SKRBI

Poštovana gospođo ministrice!

Žao nam je što se s ozbiljnim problemom plaća u socijalnoj skrbi moramo obraćati Vama na početku mandata. Međutim, to smo neuspješno tražili od pretprošle Vlade RH odnosno ministrice socijalne politike, te od prethodne ministrice, koja to nije uspjela riješiti i zbog kratkog mandata.

Stoga smo prisiljeni tražiti od Vas da hitno riješite taj problem, koji je i zbog dugog neriješavanja postao gorući i sve teži.

Plaća u socijalnoj skrbi su niže nego u ostalim javnim službama. Kao dokaz nespornog  pokazatelja dostavaljamo Vam za usporedbu obračun plaća tri socijalna radnika – u socijalnoj skrbi, zdravstvu i školstvu. Uvjerljivo najniža plaća je u socijalnoj skrbi, iako kao što na obračunu možete vidjeti ta osoba ima najviše radnog staža.

Koeficijent socijalnog radnika u zdravstvu je bitno veći od koeficijenta u socijalnoj skrbi (1,445 : 1,21). Suludo je da socijalni radnik najmanji koeficijent ima upravo u djelatnosti socijalne skrb. Naravno, da ne govorimo o usporedbi s liječnicima u zdravstvu.

U školstvu socijalni radnici imaju koeficijent 1,28 (ali naravno i svi ostali zaposleni u školstvu). Međutim u školstvu svi imaju i uvećanje osnovice i druge dodatke zbog kojih ima je plaća još znatno veća.

Osim toga u školstvu je napredovanje u mentore i savjetnike pravilo, a u socijalnoj skrbi ne postoji. Stoga većina prosvjetnih radnika ima koeficijent 1,38, dakle koeficijent mentora.

Iz navedenih razloga tražimo da sve učinite da se plaće, tj. koeficijenti u socijalnoj skrbi izjednenače se plaćama odnosno koeficijentima u odgovarajućim zanimanjima iste stručne spreme u drugim javnim službama u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, tražimo da se odmah sklopi kolektivni ugovor kojim bi se osnovna plaća uvećala u socijalnoj skrbi na isti način kako je u to učinjeno u prosvjeti temeljem Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti određena (u prilogu).

Također tražimo hitno unapređenje zaposlenih u socijalnoj skrbi u mentore i savjetnike, da ih bude u istom proprocionalnom omjeru u odnosu na broj zaposlenih koliko i u školstvu.

Znamo da ovo traži financijska sredstva, ali to je nužno za funkcioniranje djelatnosti. Ako se plaće ne izjednače onda imamo ne samo problem funkciniranja djelatnosti nego ozbiljnu diskriminaciju.

Mislimo da se svaki ministar mora izboririti za financijska sredstva potrebna za funkcioniranje resora kojem je na čelu, i da se ta odgovornost ne može prebaciti samo na ministra financija.

Budući se sada donosi proračan, mislimo da je krajnji trenutak da se zauzmete za rješavanje tih problema.

Na kraju molimo hitan sastanak, o čemu smo Vam dopis poslali još prije mjesec dana.

S poštovanjem,

Jadranka Ivezić, dipl. soc. radnik, predsjednica Sindikata