KADROVSKI TSUNAMI NA ZATVORENOM DIJELU SJEDNICE VLADE Imenovano 26 državnih tajnika, donosimo sva njihova imena

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u Vukovaru u četvrtak imenovala 26 državnih tajnika.

Tako je dosadašnja zamjenica ministra u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić imenovana državnom tajnicom, a u ministarstvo se vraća i Marija Pejčinović Burić. U Ministarstvu unutarnjih poslova dosadašnja pomoćnica ministra Lidija Pelivan Stipetić postala je državnom tajnicom. Dosadašnji zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić imenovan je državnim tajnikom, dok je ministar Zdravko Marić za državnog tajnika u Ministarstvu financija izabrao Željka Tufekčića, tajnika HDZ-ovog Odbora za promet, pomorstvo i veze i bivšeg posebnog savjetnika ministra Olega Butkovića.

Dosadašnja pomoćnica ministra Maja Grubišinimenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu pravosuđa kod Mostovog ministra Ante Šprlje, a dosadašnja predstojnica Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu Marina Pinjagić Telakimenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu uprave. Državnim tajnikom u Ministarstvu uprave imenovan je i Mihovil Škarica, docent na Katedri za Upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja državnom tajnicom imenovana je Dunja Magaš, dosadašnja zamjenica brodsko-posavskog župana Danijela Marušića. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava pomoćnica ministra Katarina Ivanković Knežević imenovana je državnom tajnicom, a državni tajnici u novom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku imenovani su Marija Pletikosa Marin Strmota.

Pletikosa je dosad bila ravnateljica Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru, a Strmota je viši asistent na Katedri za demografiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Državnim tajnikom u Ministarstvu turizma imenovan je Frano Matušić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik iz Dubrovnika. U Ministarstvu poljoprivrede dosadašnji zamjenik ministra Tugomir Majdak imenovan je državnim tajnikom, a Mostov Slaven Dobrović je u svom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike državnim tajnikom imenovao Antu Čikotića, člana Nacionalnog vijeća Mosta i stručnjaka za energetiku.

Državnom tajnicom u Ministarstvu prometa imenovana je Maja Markovčić-Kostelac, koja dolazi s mjesta ravnateljice Udruge hrvatskih poslodavaca brodara u međunarodnoj plovidbi Mare Nostrum. U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta dosadašnji pomoćnik ministra Mario Antonić imenovan je državni tajnikom, kao i Nataša Mikuš Žigman, dosadašnja ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. U Ministarstvu hrvatskih branitelja dužnosti zamjenika ministra razriješen je Ivan Vukić, a pomoćnice ministra Nevenka Benić te su oboje imenovani državnim tajnicima. Državnim tajnicima u Ministarstvu zdravstva imenovani su Tomislav Dulibić i Željko Plazonić. Dulibić je bio voditelj Odjela za prodaju i razvoj proizvoda životnih osiguranja u Croatia osiguranju, a Plazonić je HDZ-ov potpredsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije, kardiolog s Klinike za internu medicinu KBC Rijeka.

Tomislav Boban je pak s mjesta predstojnika Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu državne imovine, a u isto ministarstvo dolazi i Krunoslav Katičić, odvjetnik i Plenkovićev dobar prijatelj iz kvarta s kime je studirao i izlazio. Zvonko Milas je imenovan državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a Marijan Lalić, iz Mostove kvote imenovan je državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Lalić dolazi s mjesta člana Uprave tvrtke Podatkovni centar Križ. Vlada je i Glavnoj skupštini Ine predložila članove Nadzornog odbora, i to Mostova Darija Čehića, Luku Burilovića iz HGK, te kao predsjednika Damira Vanđelića, predsjednika Uprave Croatia osiguranja, nesuđenog mandatara, te člana predsjedničinog Vijeća za domovinsku sigurnost.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je razriješila i pomoćnika ministra poljoprivrede Tomislava Kiša, koji je iz Ministarstva morao otići zbog skandala s piletinom zaraženom salmonelom.