Zašto je Bernardica Juretić odabrala čovjeka s nizom uznemirujućih afera da vodi Centar za socijalnu skrb

Zbog Ivice Župana, koji ima i sudsku presudu, kruži peticija

”Ako je ovo novo lice transparentnog, otvorenog i poštenog HDZ-a o kojem je u kampanji govorio premijer Andrej Plenković, onda smo više nego razočarani. Za ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Osijeku naturen nam je HDZ-ov Ivica Župan, čovjek uz kojeg se veže niz afera, pa i jedna sudska presuda, te nekoliko kaznenih prijava koje čuče u ladicama Državnog odvjetništva.

Doslovce, ta nam je osoba silom nametnuta i to samo zato što je njegova stranka, HDZ, odlučila uhljebiti ga po svaku cijenu” – kaže za Telegram jedna od šezdeset i dvoje potpisnika peticije upućene 7. listopada sad već bivšoj ministrici socijalne politike i mladih, Bernardici Juretić, zahtijevajući od nje da ne potvrdi Županov izbor.

Peticija protiv imenovanja

Naime, čak 62 od 67 zaposlenih, ogorčeni što je Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Osijeku 28. rujna izabralo Župana, potpisalo je spomenutu peticiju i pored ministrice poslao je na još deset adresa, ali do danas, nitko im nije odgovorio. O peticiji će se, očito, morati očitovati nova ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika, Nada Murganić, kojoj je vruć krumpir ostavljen u nasljeđe.

Ivica Župan, dugogodišnji ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Donjem Miholjcu, kako objašnjavaju potpisnici peticije s kojima je razgovarao Telegram, izabran je voljom tri HDZ-ova člana u Upravnom vijeću koji su nadglasali ostale.

Osuđen na zatvorsku kaznu

”Nije nam poznat razlog izbora gosp. Župana za ravnatelja, a ako je presudna bila činjenica što je isti obavljao funkciju ravnatelja Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac duži niz godina, onda se pitamo nije li Upravno vijeće trebalo provjeriti njegov rad i rad Centra u vrijeme njegova mandata, kao i upoznati se s izvješćima upravnog nadzora koji su provođeni u spomenutom centru u periodu od 2009. do 2013,. godine”, stoji među ostalim u peticiji 62 zaposlenih u osječkom Centru za socijalu skrb, upućenoj sad već bivšoj ministrici Juretić.

”Župan, kojeg su nam nametnuli za ravnatelja, imao je sudsku presudu kojom je osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i mladeži, jer kao ravnatelj Centra u Donjem Miholjcu nije poduzeo potrebne mjere da zaštiti maloljetnu osobu.

Četvero kandidata s boljim referencama

Dakle, radilo se o više nego ozbiljnom propustu u radu, ali Upravno vijeće, koje ga je izabralo, na to se nije obaziralo. Između petero kandidata, a svi redom imali su bolje reference od njega, izabran je baš Župan ”, kaže sugovornica Telegrama iz Centra za socijalnu skrb u Donjem Miholjcu.

Sudska presuda, kaže ona, nije jedina sporna stvar u Županovom životopisu i poslovnoj karijeri i samo je jedna u nizu ozbiljnih propusta novoizabranog ravnatelja osječkog Centra za socijalnu skrb. Međutim, za te propuste, zahvaljujući stranačkoj pripadnosti, nagrađen je promaknućem u puno veću i važniju ustanovu.

Mnogobrojni teški propusti

Podsjeća na slučaj o kome je svojedobno pisao Telegram, kada je u Centru za socijalnu skrb u D. Miholjcu, dok je ondje ravnatelj bio Župan, učinjeno niz ozbiljnih propusta i teških pogrešaka kada je malodobni sin Zdenka Samaržije bio povjeren na skrb psihički labilnoj majci, koja je sedam godina priječila djetetu susret s ocem.

Zbog toga je i pravomoćno osuđena na zatvorsku kaznu. Provedenim izvanrednim upravim nadzorom u CZSS Donji Miholjac utvrđeni su ozbiljni propusti u to slučaju. Slično je bilo i s drugim upravnim nadzorima nadležnog ministarstva proteklih godina koje su upozoravale na mnogobrojne teške propuste, a jednom prigodom ministarstvo je zatražilo i podizanje kaznene prijave protiv Župana.

‘Nije uopće mario za zakon’

”Ravnatelj uopće nije mario za zakonito postupanje. Umjesto toga bavio se drugim stvarima i u tri godine službenim automobilom prevalio više od 120 tisuća kilometara. Išao je čak i na skupove računovođa, a na sastancima koji bi trajali jedan, ostajao bi i po nekoliko dana. Gotovo uvijek na službena putovanja vodio je i pravnicu”, kaže djelatnica Centra za socijalnu skrb iz D. Miholjca.

Dodaje i kako njima nije žao što će Župan otići iz njihove ustanove, ali ne mogu shvatiti da osoba s takvim referencama može napredovati i iz manjeg centra za socijalnu skrb otići u značajno veći.

Župan bez komentara

Na upit Telegrama kako gleda na činjenicu da ga kolektiv u koji je izabran ne želi, te namjerava li zbog toga ustuknuti, Župan kaže kako peticiju nije vidio. Kad smo mu je pokazali odgovorio je da ništa ne želi komentirati jer je postupak izbora još u tijeku. No, onda je ipak dodao kako je očito da su inicijatori osobe iz Centra za socijalnu skrb u Osijeku koje, za razliku od njega, nisu izabrane na natječaju.

Na naša pitanja o izvješćima brojnih upravnih nadzora i utvrđenim katastrofalnim pogreškama u ustanovi na čijem je čelu bio, korištenju službenog automobila, sudskoj presudi i kaznenim prijavama, nije htio govoriti. Rekao je tek: ”Takvim insinuacijama na nekorektan način želi me se uvući u neutemeljene priče i zbog toga na takva pitanja ne želim odgovarati. Uostalom, još nisam dobio ni pisani opravak o izboru i ja, praktično, još ni ne znam jesam li izabran za ravnatelja Centra za socijalna skrb u Osijeku”.