Kako će izgledati nova Vlada? Pred Plenkovićem se nalazi još puno upitnika, a samo je Marić siguran…

Predsjednik Andrej Plenković je temeljit, sve radi korak po korak i nikamo ne žuri u odabiru ministara. Tako su nam u subotu sadašnju situaciju u HDZ-u oko sastavljanja izvršne vlasti neslužbeno izložili neki od najizglednijih članova buduće Plenkovićeve Vlade.

– Koliko mi je poznato, razgovori s budućim ministrima nisu vođeni, to je ostavljeno za idući tjedan. Zna se, međutim, tko su ljudi od Plenkovićevog povjerenja, s kojima se okružio u kampanji i koji su zajedno s njim ostvarili rezultat i uspjeh na izborima – kaže jedan od naših sugovornika iz HDZ-a.

Ne bi, dakle, trebalo biti previše iznenađenja oko ključnih imena iz kvote HDZ-a koja će Plenković predložiti Saboru kao sastav nove Vlade.

Zdravko Marić trebao bi nastaviti posao na mjestu ministra financija, Davor Ivo Stier naslijedit će Mira Kovača na funkciji ministra vanjskih poslova, a Damir Krstičević preuzima mjesto potpredsjednika Vlade i Ministarstvo obrane, dok je gotovo sigurno da će Goran Marić dobiti Ministarstvo gospodarstva koje je do sada pripadalo Mostu, te da će Drago Prgomet postati novi ministar zdravlja, a Davor Božinović potpredsjednik Vlade bez portfelja.

To je, uključujući samog Plenkovića, sedam članova Vlade posve sigurnih ili vrlo izglednih za sastav nove vladajuće garniture u Banskim dvorima. Ostaje, s obzirom na dogovorenu raspodjelu ministarstava s Mostom, još šest ministarstava koje trebaju zauzeti HDZ-ovci, ali tu, osim samih budućih ministara, postoji upitnik i o imenima ministara.

Budući da je Vlada Tihomira Oreškovića imala 22 člana, odnosno 20 ministarstava, a HDZ i Most su dogovorili da buduća izvršna vlast neće imati više od 18 ministarstava, jasno je da će doći do spajanja nekih resora.

Izvjesno je da će i dalje, uz stožerne resore (Financije, MUP, MVP, MORH, Branitelji, Gospodarstvo, Poljoprivreda) kao samostalna ministarstva djelovati i kultura, znanost i visoko obrazovanje, rad i mirovinski sustav, pomorstvo, promet i infrastruktura te regionalni razvoj i EU fondovi. Čini se da bi ceh reorganizacije najprije mogli platiti Ministarstvo poduzetništva i obrta te Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U svakom slučaju, od ministara iz kvote HDZ-a u sadašnjoj tehničkoj Vladi Plenković, kako sada stvari stoje, računa samo na Zdravka Marića. Neizvjesna je sudbina Tome Medveda (branitelji), Olega Butkovića (pomorstvo, promet i veze), Tomislava Tolušića(regionalni razvoj i EU fondovi), Antona Klimana (turizam), Lovre Kuščevića (graditeljstvo i prostorno uređenje) i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Zapečaćena je ministarska sudbina, barem kada je riječ o resorima koje sada vode, Mira Kovača (vanjski poslovi), Darija Nakića(zdravlje), Predraga Šustara (znanost i visoko obrazovanje), Bernardice Juretić (socijalna politika i mladi), Josipa Buljevića(obrana) i Nade Šikić, ministrice rada i mirovinskog sustava.

Puno je tu još upitnika oko sastava HDZ-ova dijela Vlade, ali ključne pozicije (premijer, dva potpredsjednika, financije, vanjski poslovi, gospodarstvo, obrana) su pokrivene.

Kadrovska rješenja u HDZ-u za ostale resore ovisit će ne samo o preferencijama mandatara nego i o unutarstranačkim odnosima, interesima na predstojećim lokalnim izborima i mogućim otporima iz Mosta.

Doduše, neki naši sugovornici iz HDZ-a jučer su napominjali kako je “Plenkovićev leadership u stranci neupitan” te kako će “program Vlade diktirati i kadrovska rješenja”.

Kad je u pitanju kvota Mosta u budućoj Vladi, ona je formirana, za razliku od HDZ-a, na potpuno drukčiji način. Sadašnji tehnički ministri Vlaho Orepić (unutarnji poslovi), Slaven Dobrović (zaštita okoliša i prirode), Ante Šprlje (pravosuđe) i Dubravka Jurlina-Alibegović (uprava) naprosto bi trebali nastaviti svoj posao i u Plenkovićevoj Vladi, jer u Mostu smatraju da su dobro radili i da se zapravo radi o kontinuitetu osmišljenih politika.

Davor Romić ostao bi ministar poljoprivrede da je taj resor i dalje u kvoti Mosta. Jedina dvojba oko Mostove “dote” u vlasti jest je li njihov potpredsjednik, a očekuje se da će to biti gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, treba biti i ministar uprave ili potpredsjednik bez portfelja.

I Ministarstvo poljoprivrede jedno je od praznina u kadrovskoj križaljci HDZ-a, nakon gotovo šest godina taj se resor vraća u okrilje te stranke. Posljednji HDZ-ov ministar poljoprivrede bio je Petar Čobanković.