U sudnici napadnuta socijalna radnica, nije joj imao tko pomoći

Za napadačicu se službeno zna da je agresivna i opasna osoba.

Na Općinskom sudu u Županji radnicu Centra za socijalnu skrb, za vrijeme sudske rasprave, napala je stranka Centra protiv koje se vodi postupak, ozlijedila ju i prijetila joj smrću.

– Postupak se vodio radi roditeljske skrbi po prijedlogu Centra za socijalnu skrb, a ona je bila protustranka. Zastupala sam Centar i na sudskoj raspravi protustranka je počela vikati: ‘Ubit ću te, cijelu obitelj, znam gdje živiš, Centar je kriv za sve.’ Rekla sam joj da se smiri, međutim ona je krenula na mene – rekla nam je potresena i uznemirena M. M., napadnuta socijalna radnica. Dodaje kako je dobila udarac u glavu, tijelo i nogu, pokušala se obraniti te je pobjegla u drugu sudnicu i držala vrata sve dok “nije naišao neki muškarac iz gruntovnice”. Zabrinjava je što u trenutku napada u sudnici nije bilo pravosudnog policajca koji je prema njezinim saznanjima bio na godišnjem odmoru, a nije mu osigurana zamjena.

– Što bi se dogodilo da je protustranka u napadu bijesa posegnula za bokalom koji je bio na stolu, a tek da je uzela škare, koje su također bile nadohvat ruke? – pita se M. M. Kaže da su s napadačicom razgovarali djelatnici Hitne i policija, ali je “ona jednostavno otišla iz sudnice” nakon toga. M. M. kaže kako je završila s modricama i hematomima na glavi, ruci i nogama.

– Mi kao djelatnici Centra za socijalnu skrb nismo u kaznenom zakonu evidentirani kao službene osobe, tako da ne znam hoće li se ovo tretirati kao napad na službenu osobu, a trebalo bi. Nisam došla tamo osobno, nego kao punomoćnik Centra za socijalnu skrb iz Županje, diplomirana sam pravnica. Sve je krivo postavljeno i bez ikakve zaštite – rekla nam je M. M.

O slučaju se oglasio i Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi. Kako ističe Jadranka Ivezić, predsjednica tog sindikata, napadnutoj radnici Centra za socijalnu skrb nije imao tko pomoći, nego je izudarana i u silnom strahu uspjela pobjeći u drugu prostoriju Suda gdje se zatvorila do dolaska policije. I ona ističe kako u sudu nije bilo pravosudnog policajca jer je bio na godišnjem odmoru.

“Hitna pomoć, koja je kasnije došla, prvo je rješavala napadačicu, a žrtvi je pomoć pružila poslije. Policija je napadačicu odmah pustila kući, zbog čega se radnica Centra bojala izići iz Suda sve dok po nju nisu došli rođaci i kolege”, ističe Jadranka Ivezić. Napominje i kako se za napadačicu službeno zna da je agresivna i opasna osoba djelomično lišene poslovne sposobnosti, “ali nitko od institucija nije se brinuo o opasnosti i mogućnosti da dođe do ozbiljnog incidenta, koji se nažalost dogodio”.

SINDIKAT: SOCIJALNI RADNICI NEMAJU ODGOVARAJUĆU ZAŠTITU

“Ovo je još jedan od stalnih napada na zaposlenike socijalne skrbi, koja je po prirodi posla opasna djelatnost. Unatoč brojnim sličnim slučajevima napada i prijetnji, i unatoč stalnim traženjima Sindikata, ni Ministarstvo ni pojedine ustanove ne reagiraju i ne pružaju radnicima odgovarajuću zaštitu. Obično se u takvim slučajevima zaključno kaže da se očito treba čekati dok netko smrtno strada pa da bi se nešto pokrenulo. Nažalost, to ne možemo reći jer se i to već dogodilo. U Centru za socijalnu skrb Split korisnik Centra ubio je socijalnog radnika i godinama nakon toga ništa nije riješeno. Jednostavno ni jedna vlast ne želi se time ozbiljno baviti. Međutim, Sindikat će navedenoj radnici, kao i u svim drugim slučajevima, pružiti svu potrebnu pomoć te će radnica dobiti odštetu. Očito je institucijama lakše platiti nego prevenirati takve slučajeve”, ističe Jadranka Ivezić.

U sudnici nije bilo pravosudnog policajca, koji je bio na godišnjem odmoru, a nije imao zamjenu