JOŠ JEDAN NAPAD NA RADNIKE U SOCIJALNOJ SKRBI

JOŠ JEDAN NAPAD NA RADNIKE U SOCIJALNOJ SKRBI

Zagreb, 7. srpnja 2016.

Dana 5. srpnja 2016. na Općinskom sudu u Županji radnicu Centra za socijalnu skrb, koja je službeno zastupala Centar, za vrijeme sudske rasprave napala je stranka Centra protiv koje se vodi postupak, te je fizički ozljedila i prijetila joj smrću.

Radnici nije imao tko pomoći nego je izudarana i u silnom strahu uspjela pobjeći u drugu prostoriju Suda gdje se  zatvorila do dolaska policije.

U Sudu nije bilo pravosudnog policajca kojeg bi Sud morao osigurati, jer je bio na godišnjem odmoru.

Hitna pomoć koja je kasnije došla, prvo je rješavala napadačicu, a žrtvi je pomoć pružila kasnije.

Policija je napadačicu odmah pustila kući, zbog čega se radnica Centra bojala izaći iz Suda sve dok po nju nisu došli rođaci i kolege.

Za napadačicu se službeno zna da je agresivna i opasna osoba djelomično lišene poslovne sposobnosti, ali nitko od institucija nije se brinuo o opasnosti i mogućnosti da dođe do ozbiljnog incidenta, koji se nažalost dogodio.

Ovo je još jedan od stalnih napada na zaposlenike socijalne skrbi, koja je po prirodi posla opasna djelatnost. Usprkos brojnim sličnim slučajevima napada i prijetnji, i usprkos stalnim traženjima Sindikata, niti Ministarstvo niti pojedine ustanove ne reagiraju i ne pružaju radnicima odgovarajuću zaštitu.

Obično se u takvim slučajevima zaključno kaže da se očito treba čekati dok netko smrtno strada pa da bi se nešto pokrenulo. Nažalost, to ne možemo reći jer se i to već dogodilo. U Centru za socijalnu skrb Split korisnik Centra ubio je socijalnog radnika i godinama nakon toga ništa nije riješeno.

Jednostavno, niti jedna vlast ne želi se time ozbiljno baviti.

Međutim, Sindikat će navedenoj radnici, kao i u svim drugim slučajevima, pružiti svu potrebnu pomoć te će radnica dobiti odštetu. Očito je institucijama lakše platiti nego prevenirati takve slučeve.

Jadranka Ivezić, dipl. soc. radnik, predsjednica Sindikata

• PRIOPĆENJE