Plenković nakon novog kruga pregovora sa sindikatima: “Postignut je dogovor, diže se i osnovica za četiri posto”

Završen je novi krug pregovora Vlade i sindikata o povećanju osnovice plaća u javnim i državnim službama i naknadi za prijevoz. Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je postignut dogovor u kojem su zadovoljni i iz sindikata.

Do sada 13 pokušaja pregovora nije urodilo plodom. Sindikati traže povećanje osnovice od 4 posto, a zadnja ponuda Vlade je bila 2 posto.

Plenković je rekao da je postignut dogovor sa sindikatima nakon zadnjeg sastanka. “Učvrstili smo međusobno povjerenje”, istaknuo je premijer i rekao da je napravljen velik iskorak. “Osnovica se nije dizala, mi smo kroz dijalog i zajedničke dogovore u okvirima dignuli osnovice na 18,31 posto”, rekao je Plenković.

Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za prvi tjedan rujna.

“Prvo – povećan je iznos sredstava za sistematske preglede na 1200 kuna, povećanje troška za prijevoz je dosad bio 1 kunu, sada ide na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva”, naveo je Plenković i istaknuo da je kroz kompromis od 1. svibnja i dizanje osnovice za četiri posto. “Idemo u rebalans”, rekao je Plenković.

Priznao je da je bilo teško doći do rješenja prije rebalansa. “Prijevoz bi koštao manje od 100 milijuna kuna za sedam mjeseci. Trošak sistematskog pregleda je 175 milijuna kuna”, dodao je Plenković.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su inzistirali da Plenković bude na sastanku. “Svi su uvidjeli da sindikati ne mogu odstupiti od svojih zahtjeva, kompromis je postignut da raste osnovica prvog svibnja, ne prvog travnja”, rekla je Šprem i dodala da će nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i sindikat učitelja provesti referendum.

“Ponuda je bila 2+2, nismo mogli biti zadovoljni, ali premijer voli win-win poziciju pa je nakon razgovora došlo do pomaka”, rekla je Šprem i dodala da joj je drago da su bili “mudri i pametni” kada su pozvali Plenkovića.

Rekla je da su zadovoljni pitanjem kolektivnog ugovora. “To je sigurnost svih zaposlenih u javnom sektoru”, istaknula je Šprem. Očekuje se potpisivanje u petak. Pitanje materijalnih prava očekuju ujesen.

Šprem je rekla da sigurno neće dozvoliti smanjenje rada i kupovne moći zaposlenika. “Nitko ne kaže da mora biti 2+2, može biti i četiri, sve što će ovisiti o ekonomskim pokazateljima. Nitko ne zna ni što će biti sutra”, rekla je Šprem.

Ističe da nisu razgovarali o štrajku ukoliko ne bi došlo do dogovora s premijerom.

“Volio bih da smo postigli više, ali radi se o globalnoj politici”, rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

“Kasno sam se sjetio… Inflantornim dodatkom bi se isplaćivao svakom zaposleniku jednako. To bi bilo najpoštenije”, priznaje Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata MUP-a i dodao je da se ljuti na sebe.

“Očekujemo pomak”

“Očekivanja kao i naši zahtjevi su poznati. Očekujemo da će premijer napraviti ono što mi nismo uspjeli u 13 naših sastanaka. Što znači da će se izaći u susret zahtjevima sindikata jer su oni vrlo umjereni prikladni ovom vremenu s puno razumijevanja za situaciju i zato očekujemo da ćemo danas izaći s bijelim dimom”, rekao je uoči sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

“Očekujemo pomak u odnosu na zadnji put. O tome koliki pomak, neću govoriti, neću kalkulirati neću nagađati. Danas nakon sastanka ćete čuti”, dodao je Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata MUP-a.

Na 14. krug pregovora o osnovici plaća za javne i državne službenike došli su ministri Josip AladrovićNina Obuljen KoržinekZdravko MarićDavor Božinović Ivan Malenica. Sastanak je počeo nešto iza 13 sati, a uskoro bi se trebao pridružiti i premijer.