Radnici splitskog Centra za socijalnu skrb odbijaju test, a zaštitari ih ne puštaju u zgradu!

Kako stvari sada stoje, “dolazak na posao” će podrazumijevati dolazak ispred zgrade Centra za socijalnu skrb.

Obveza digitalne Covid potvrde osim u zdravstvu od danas je u primjeni i u sustavu socijale, a testiranje je odbilo desetak osoba iz Splita i nekolicina iz Orlovca, u drugim ustanovama svi koji nisu imali potvrdu pristupili su testiranju – kazala je jutros medijima Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Uputili smo se pred Centar za socijalnu skrb u Splitu kako bismo porazgovarali s okupljenim djelatnicima koji odbijaju test. Uredno su, kažu, došli na posao u sedam sati. Međutim, s obzirom na to da se nisu testirali, zaštitari ih nisu pustili na radno mjesto. Takvo što smatraju nezakonitim.

– Zdrave smo osobe i zdravi pojedinci koji bi testiranjem trebali ukazivati svaka dva dana da nismo bolesni. Neki od nas i imaju covid potvrde. Međutim, smatramo da je ovo pritisak na nas da se cijepimo te da nemamo slobodu izbora. Na neki način smo stavljeni u nepovoljan položaj u odnosu na kolege koji su cijepljeni, a ne trebaju se testirati. Ako netko od njih bude zaražen, a ne treba se testirati, zaraza će se proširiti. Smatramo ovo apsurdnim – rekli su nam radnici s kojima smo razgovarali, a čiji su podaci poznati redakciji.

Napominju da stranke, pri ulasku u Centar, ne moraju imati covid potvrdu. Nameće se pitanje zašto se onda ista zahtijeva od djelatnika koji su s njima u direktnom kontaktu.

– Imamo i informaciju da se od kolega iz ministarstva ne traže nikakve potvrde. Tako da smo mi zaista u diskriminatornom položaju – kazuju nam.

Dodaju i da raspolažu informacijama da su se u određenim podružnicama voditelji odbili podložiti ovim uputama te da su radnici uredno došli na posao.

– Nikakva katastrofa se nije dogodila. Smatram da treba pokazati otpor ovakvim nezakonitim mjerama – rekla nam je jedna od radnica.

Na samom kraju našeg razgovora djelatnici su ukazali i na činjenicu da je testiranje besplatno, ali su i iznijeli razmišljanja kako bi se u budućnosti moglo početi plaćati.

– Koliko to ima smisla? Nije u redu da mi sami plaćamo nešto što poslodavac od nas traži, a to je uostalom naša privatna stvar koju od nas poslodavac ne smije ni tražiti. Nama poslodavac ne smije ograničavati ulazak na radno mjesto – kazala nam je jedna djelatnica splitskog Centra uz napomenu da oni žele raditi i da će biti ispred zgrade za trajanja radnog vremena.

Za komentar smo pitali i Antu Bjaževića, ravnatelja splitskog Centra za socijalnu skrb:

– Odluka Stožera civilne zaštite je jasna. Dakle, tko nema potvrdu da je prebolio koronavirus ili se cijepio mora se testirati. Po uputi iz Ministarstva organizirao sam testiranje. Mogu se testirati i ući u Centar. Testiranje je besplatno i organizirano – rekao je Bjažević.

Pitali smo ga i kako komentira činjenicu da djelatnici moraju, a stranke ne moraju imati covid potvdu.

 

– To piše u odluci Stožera, njom smo obuhvaćeni samo mi djelatnici. Za stranke ostaju epidemiološke mjere koje su na snazi. Distanca, maske, pranje ruku.

Čekat će, kaže Bjažević, upute nadležnih tijela prije ikakvog postupanja prema djelatnicima koji su iskazali “neposluh”, a na pitanje o tome hoće li “neposluh” utjecati na rad Centra odgovara:

– Naravno da će utjecati jer će oni koji jesu u Centru morati obavljati njihov posao s obzirom na to da imamo poslove koji ne trpe odgodu.

Djelatnici napominju kako će i narednih dana dolaziti na posao. No, kako stvari sada stoje, “posao” će podrazumijevati dolazak ispred zgrade Centra za socijalnu skrb u Gundulićevoj ulici. Dok netko ne popusti. Hoće li popustiti oni, ili pak Stožer, vrijeme će pokazati.

 

IZVOR: jutarnji.hr