PRIOPĆENJE ZA MEDIJE 08.04.2021.

Povodom napada na djelatnike Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi.

Pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i pozive na linč socijalnih radnika polučio je ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu.

Gotovo je nemoguće u našem humanom sustavu raditi ovaj izuzetno težak, kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada. Takvo ponašanje korisnika, a i šire javnosti sasvim sigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi.

Zahtijevamo da se žurno procesuira svaki govor mržnje, poticanje na nasilje i fizičko nasilje nad zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi, te da se poduzmu sve mjere zaštite kako bi svi zaposlenici u sustavu mogli neometano i bez pritiska mogli raditi svoj izuzetno težak i zahtijevan posao na dobrobit korisnika i društvene zajednice.

Pozivamo sve članove Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske da nam prijave svaki verbalni ili fizički napad ili prijetnju. U tom slučaju sindikat će im osigurati svu pravnu pomoć i zaštitu.

S poštovanjem,

Predsjednica Sindikata