Sindikati odbili odustati od božićnica, regresa, jubilarnih nagrada i povišica, propao prvi krug pregovora: Vladin zahtjev nam je neprihvatljiv

Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan prvi krug pregovora između pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima.

Pregovori su se održali kroz tri sastanka, s predstavnicima sindikata javnih službi, zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te na kraju s predstavnicima državnih službi.

Vlada je zatražila od sindikata da odustanu od isplata božićnica, regresa i jubilarnih nagrada u ovoj godini i zatražila da prihvate suspenziju rasta osnovice prema kojoj je plaća u 2020. trebala rasti za 4 posto, piše HRT.

Sindikati su iznijeli jedinstven stav – za njih je Vladin zahtjev neprihvatljiv.

– Mi na današnjem sastanku nismo doznali ništa više osim onoga što se jutros moglo pročitati u novinama, a to je da su u Vladi zamislili moratorij na povećanje osnovice plaće koje bi se trebalo dogoditi u javnim službama tijekom ove godine i da materijalna prava, oni su ih spomenuli tri – regres, božićnica i jubilarna nagrada, ove godine ne bili isplaćeni, rekao je nakon sastanka Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak izjavio je da ne zna na koji način Vlada misli ukinuti jubilarnu nagradu.

– Imali smo presedan 2013. za koji smo imali tužbe vezano za jubilarne nagrade. Nije prihvatljivo da su neki radnici do sada već dobili isplatu jubilarne nagrade. Ona se događa svakih 5 godina, tako da je to za nas neprihvatljivo, rekao je Topolnjak, prenosi HRT.

Čelnik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je Vlada od njih tražila da pristanu na trajnu suspenziju dodataka koje su postigli nakon štrajka.

– Sindikati odgoja i obrazovanja odmah su odbili takav prijedlog vlade. Ta povećanja imala su cilj da zaposleni u obrazovanju dostignu standard koji su imali i ostali u javnom sektoru, dodaje Mihalinec, prenosi N1.

Mihalinec smatra kako Vlada nema pravo prema zaposlenima u obrazovanju koji rade i preko mjere ići s takvim zahtjevom.

– Sindikati će odbiti bilo kakvu pomisao o odustajanju ili suspenziji nadoknada plaće u sustavu odgoja i obrazovanja, rekao je.

Upitan radi li se tu možda o privremenoj suspenziji, Mihalinec je kazao:

– Ova Vlada je izrijekom rekla suspenzija, što bi značilo da nema više povećanja. To bi bio jedan dodatni udar za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja. Forsiranje privida nastave od 11. svibnja je dodatni udar na zaposlene u odgoju i obrazovanju. Kao da cijelo obrazovanje može nadoknaditi teta Đurđa na trećom. Privid nastave – to nećemo prihvatiti. Odustajanje i trajna suspenzija povećanja plaća bi bila dodatni čavao u sustav odgoja i obrazovanja.

Kaže kako nijedan prijedlog Vlade nema pravog ekonomskog opravdanja.

– Niti prijedlog da se ne isplati regres. Tko će ove godine ići na more? Nepravedno je da jubilarnu nagradu ne dobije netko tko 35 godina radi u sustavu obrazovanju. Povećanje plaća u javnim službama nije naš prijedlog. 2+2+2 je predložio sam premijer u Saboru, ističe Mihalinec.

Mihalinec ističe kako novca ima.

– Vlada daje novac poduzećima da pomogne firmama koje nisu radile u krize. Svjesni smo da su mnogi poslodavci dobili novac od Vlade, a svjesni smo da nisu smanjivali svoje dividende. I sad bi spremačica u školi koja nikad neće dostići plaću od 4 tisuće kuna trebala biti solidarna s nekim drugim. Ukoliko Vlada ostane na tome prijedlogu, to znači da je ponovno zabetonirala zaposlene u odgoju i obrazovanju na najnižu moguću plaću, poručuje Mihalinec.