VLADA SINDIKATIMA PONUDILA POVEĆANJE OSNOVICE PLAĆA ZA TRI POSTO, ONI ODBILI: ‘To nam je neprihvatljivo’

Sljedeći sastanak predstavnika sindikata javnih službi s Vladom dogovoren je za 30. listopada, a Topolnjak očekuje da će pregovori završiti u idućih mjesec dana.

Vlada je sindikatima javnih službi ponudila u ponedjeljak povećanje osnovice plaća za 3 posto od 1. siječnja, no sindikati su tu ponudu odbili, doznaje se od njihovih predstavnika nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

“Ponuda Vlade je neprihvatljiva”, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak nakon sastanka pregovaračkih timova u ministarstvu.

Žele povećanje osnovice za osam posto

Podsjetio je da je na prošlom sastanku početkom listopada Vlada ponudila povećanje osnovice zaposlenima u javnim službama za 2 posto od 1. siječnja i jedan posto od 1. srpnja 2019., što su sindikati također odbili.

“To je bilo neprihvatljivo za nas, a neprihvatljiva je i ova ponuda od 3 posto od 1. siječnja iduće godine”, rekao je Topolnjak.

Upozorio je pritom na zaostatak plaća u javnim službama prema plaćama u gospodarstvu u odnosu na pretkrizno razdoblje od 18,9 posto.

Novi sastanak sljedeći tjedan

“Svjesni smo da ne možemo to sada dobiti, pa bi naš eventualni pristanak bio na nekih 50 posto, odnosno povećanje osnovice za 8 posto i vraćanje starih koeficijanata koji su umanjeni za 3 posto 2013. godine”, kaže Topolnjak.

Sljedeći sastanak predstavnika sindikata javnih službi s Vladom dogovoren je za 30. listopada, a Topolnjak očekuje da će pregovori završiti u idućih mjesec dana.