Ministar Pavić razgovarao s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić razgovarao je u utorak na neformalnom sastanku s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi o nastavku kolektivnih pregovora i zahtjevu sindikata javnih službi da se i njima, kao i državnim službenicima, od 1. kolovoza poveća osnovica za plaće za dva posto.

“Što se tiče državnih službenika, koji imaju formirani pregovarački odbor za kolektivne pregovore, 1. kolovoza ističe sadašnji kolektivni ugovor i počinje produžena primjena prava iz kolektivnog ugovora još tri mjeseca, što znači da do 1. studenog Vlada i sindikati trebaju ispregovarati novi kolektivni ugovor za državne službenike”, rekao je Hini nakon sastanka predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.

Predstavnici sindikata državnih službi predlagali da se kolektivni ugovor produži kako bi imali više vremena za pregovore, no ministar to nije prihvatio, stoga se ide u produženu primjenu ugovorenih prava. Pleša je izrazio nadu da će tijekom rujna i listopada ispregovarati novi kolektivni ugovor.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je pak da su na sastanku željeli vidjeti u kojoj je fazi utvrđivanje reprezentativnosti sindikata javnih službi, što je uvjet za formiranje pregovaračkog odbora i početak pregovora.

Sindikalna strana, kazao je, upozorila je Pavića da je povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti ponovno prekoračilo sve zakonske rokove, pa postoji opasnost da pregovori zbog njihova nerada ne mogu početi na vrijeme. Zatražili su da se ministar aktivno uključi i osigura da povjerenstvo odradi svoj posao, a pregovori počnu krajem kolovoza ili početkom rujna.

Što se tiče osnovice za plaće zaposlenima u javnim službama, kaže Mihalinec, upozorili su ministra na dosadašnju praksu i obvezu države da ujednači osnovice za plaće državnih i javnih službenika. Stoga očekuju da Vlada donese odluku o povećanju osnovice za dva posto za javne službenike, kao što je i u državnim službama.

“Sva odgovornost je na Vladi, ona za to ima zakonske mogućnosti. Pošto pregovori nisu uspješno završili, Vlada sama određuje osnovicu”, kazao je Mihalinec.